forsättning på veckoslutet med fotoutbildningskollegerna...

en idé med naturveckoslutet var att gå igenom vad en naturfotograf behöver i utrustningsväg för att vandra, äta och övernatta i naturen och naturligtvis skulle vi prova på en del av det själva. för många av oss var det länge sedan vi senast sovit i tält tex. nästa mål var följaktligen ovanmalm i tenala, där det vid den lilla sjön kvarnträsk finns ett antal vindskydd (i stock), som byggts av deltagare i axxells utbildning för vildmarksguider. dessa skulle bli vårt högkvarter för ett dygn

 

vindskydd (tenala)

det tog inte länge förrän vi fick använda oss av modern teknik för att hitta ut ur tenalaskogen. vid grannsjön finns en bastu som vi skulle värma upp under kvällen. endast en i sällskapet hade tidigare varit där och kom ihåg "ungefär" hur man skulle orientera sig dit. följaktligen gick vi iväg längs en stig tills vi kom till stället där man skulle vika av för en "genväg". genvägens stig försvann och genvägen blev krokigare och krokigare. älgflugorna attackerade och svetten lackade under vandringen upp och ner för klippsluttningarna. till slut fick vi plocka fram den teknik vi hade med os, dvs. mobilerna för att slutligen med hjälp av gps och mobilkartor hitta rätta riktningen mot bastun. naturligtvis var bastun låst när vi kom fram... nå, nyckeln levererades och vi fick ett av de bästa bastubaden på länge, med dopp i långträsk som belöning.

övernattming skedde alltså i vindskydd och åtminstone i en varm sommarnatt var det inget problem. undertecknad skall dock definitivt skaffa ett nytt liggunderlag.

följande dag kom henrik jern, som tex. dragit axxells vildmarksguide-utbildning i många år, på besök för att gå igenom utrustning som kan behövas under kortare och längre vistelser i naturen. allt från matlagningsutrustning, kläder, skor, tält, sovsäckar och ryggsäckar mm. gicks igenom. henrik visste nog vad han ptatade om. också en liten orienteringsuppgift ingick i dagens program efter att vi gått igenom kartor och kartsymboler. ingenting som man inte skulle ha gjort tidigare men det var en tid sedan senast.

fotandet för min del försiggick kring kvarnträsk, mestadels under morgonen när det låg lite dimma och “flöt” ovanför vattenytan. 

 

tidig morgon vid kvarnträsk (tenala)

 

sen morgon vid kvarnträsk (tenala)

 

spegling, lätt manipulerad (tenala)