den andra fotostoppen på vår pappa/dotter-resa var kuusamo. vi hade bokat in oss för en kväll och natt i karhu-kuusamos björngömsle. det finns ju ett antal firmor längs östgränsen som tillhandahåller gömslen med åtal, dit man kan åka för att förhoppningsvis få se en björn eller två.  

 

och kom det björn? det var nästan lika mycket trafik som på mannerheimvägen i helsingfors. nå kanske inte, men dryga tiotalet olika björnar fick vi se. två mammor med respektive två och tre ungar, samt ett antal ensamma björnar strök omkring och kom för att få sig en matbit lear gånger under kvällen och natten. sammanlagt var det en bra bit över 20 besök. jag tappade räkningen i nåt skede innan jag gick och lade mig för att få tillräckligt med sömn innan jag skulle köra 835 kilometer till sibbo följande dag. men det var första gången jag fick se björnungar. skoj!

 

en av de ensamma björnarna (kuusamo) 

 

 

också björnar kan sitta och lukta på... nå inte blommorna men... (kuusamo)

 

 

mamman med tre ungar (kuusamo) 

 

kl 7:55 på morgonen lämnade vi gömslet för att gå ett par hundra meter till bilen. kl 7:25 hade familjen på bilden ovanför gått förbi gömslet och fanns nog någonstans i närheten. vi hade uppmanats att sjunga lite (ganska högt...) genast vi gick ut ur gömslet, för att vi inte i misstag skulle överraska nån av björnarna. vi lydde ordern och inte såg vi till nån björn på promenaden till bilen. men kanske de såg oss...

 

slutligen ytterligare ett bevis på att man inte skall klättra upp i ett träd om man av någon anledning vill komma undan en björn: