det där med en bild om dagen var inte nånting för mig i det här skedet i alla fall. men det konstaterade jag redan tidigt under övningen. alltså kompenserar jag genom att sätta ut flera bilder från samma dags session i stället.

julen tillbringades på svenska västkusten och en eftermiddag smet jag iväg från stenungsund och körde en dryg timme norrut till ramsvikslandet. och när ut till grosshamn och fyran. den svenska västkusten är hur vacker som helst, betydligt mer kuperad än här hemma, erbjuder mycket vatten kust med lite små "fjordar" här och där till och med. bara att köra norrut längs motorvägen från stenungsund mot oslo är hur trevligt som helst. i närheten av stenungsund finns förtås öarna tjörn och orust som också är väl värda ett besök, men de är rätt så utbyggda och bjuder inte på så mycket orörd natur.

ramsvikslandet är mer eller mindre en jättestor klippa. inte bara rätt hög (med våra mått mätt) utan väldigt vidsträckt, utan mycket mer vegetation än lite buskar och lågt gräs här och var. den eftermiddag jag besökte klipporna var en ganska kall dag med klart solsken, inte det bästa fotovädret alltså. men man får ta det man bjuds.

varför en strandbit hade formats på det här sättet vet jag inte, men det bl ev rätt intressanta formationer av gräs och tång.

   

grästuvor och tång

 

 

 

en bit inåt landet (bara någon kilometer) hade det snöat men vid stranden syntes inte till någon snö. minusgrader var det så vattnet i de hundratals små gropar som fanns i klipporna hade frusit och bildade fina konstverk tillsammans med klippformationerna och mönstren i stenen.

 

mönster och former 

 

 

det var första gången jag besökte ramsvikslandet och jag visst inte helt vad som väntade mig. jag hade sett någon enstaka bild från stället men blev ändå överraskad av det storslagna området som tog emot mig. efter att ha gått en bit runt den först klippan som jag valt ut på måfå, så öppnade sig en ravin med stora höjdskillnader och branta stup som omgärdade ett par små frusna sjöar. 

 

nere i ravinen

 

 

det klara solskenet gjorde det lite problematiskt med fotandet och bäst hade det varit att vänta helt till solnedgången. men eftersom det var lite småhalt på vissa ställen och helt nya områden för mig, ville jag inte bli kvar ute på klipporna efter att mörkret lagt sig för att sedan försöka hitta en väg tillbaka till bilen. utan att halka ner i vattnet eller i nån av de större eller mindre "ravinerna".

 

ner mot ravinen

 

 

på västra sidan av ramsvikslandet fanns bara en stuga. vad den använts till vet jag inte, men rätt ensam var den i ett kargt landskap. fiskenät och en hel del annan bråte hade spolats upp på land och blandats om med tång. jag antar att stugan också har något med fiske att göra.

 

en ensam stuga

 

 

på väg mot bilen hittade jag ännu ett stilleben av vatten och rimfrostiga växter av olika slag. får ta och försöka luska ut vad det är för växter någon regnig vinterkväll.

 

frost i gräset och is på vattnet