och så var det utflykt till sibbo storskog med 12 andra afk:are i går. började på söderkulla gård med lite prat om fotande av träd och skog med en lunchpaus nånstans där i mitten. trevlig miljö för en sådan tillställning. sedan ut till skogs.

 

första fotoställe blev miljön runt fallträsk, den lilla skogstjärnen bredvid vägen mot arméns ammunitionslager. jag vände mest kameran in i skogen denna gång. att skapa ordning och lugn i skogskaoset hör nog till det svåraste som finns. och då menar jag utan motorsåg.

 

 

kaoset blev väl just... kaos (sibbo)

 

 

tuvull i motljus lockade till lite lek med ljuseffekter.

 

 

ljusfenomen bland tuvullen (sibbo)

 

 

men just då jag hade komponerat en bild av lite större landskap passade solen på att gå i moln. då man inte vill att den skall finnas där så finns den. och tvärtom.

 

 

tuvull på mossen (sibbo)

 

 

en hel del fina små tallar finns utspridda på denna mosse också, precis som på torronsuo. får väl komma hit på trädstudie nån gång också.

 

 

det har varit översvämning av vitsippor på internet den senaste tiden. som varje vår. här är mina två bidrag i två olika bakgrundsnyanser. fotades på morsdag för en vecka sedan.

 

 

vitsippa i grönt (björneborg)

 

 

 

vitsippa i blått (björneborg)

 

 

 

har tillbringat helgen vid stugan i björneborg. eftersom det var lite dåligt med orken att stiga upp före 5 på morgonen (man håller på och ta igen sig efter förra helgen) så blev det att ta en kvällstur längs stranden och bonga fåglar istället. fåglar råkar ju vara min specialitet. eller så inte.

 

fast den här kvällen lyckades jag identifiera knölsvan, knipa, småskrake, ringduva och drillsnäppa. förutom fiskmås då. 

 

fiskmås studerar svan (björneborg)

 

 

småsskrakar med hockeyfrisyr, lämpligt till vm (björneborg)

 

när jag stod och tog mina misslyckade bilder av drillsnäppan började det skälla ett dovt hest skall från en tomt riktigt i närheten. jag är inte det minsta intresserad av att träffa på fritt springande stora svarta hundar så jag började långsamt dra mig tillbaka hemåt. jag hade gått 20 meter då det slog mig att det nog inte lät som en hund som skällde. och då jag kommit 50 meter längre bort, runt en liten udde så stod de två rådjuren i kvällssolen och kikade på mig. det var alltså de som "skällde".

 

 

stirrningstävling med rådjurshanne (björneborg)

 

ja, nog såg ja ju två ytterst exotiska harar också denna kväll.

 

 

och så var vi framme vid dag 4 av resan. igen ringde klockorna före fyra på morgonen. frukostproduktion och iväg till kopparhatten. nu var det ju ingen som väntade sig samma spektakel som två morgnar tidigare. och det blev det ju inte heller. lätt regn, ingen dimma och solen försvann snabbt in under molntäcket. dags att igen koncentrera sig på bokarna med sina gulgröna nyligen utspruckna löv. det som man sett på maestro larssons bilder så många gånger. virrvarret bland de yngre bokarna, som i detta skede var de enda som hade löv, är ganska rejält. att hitta en ren komposition kräver tid och "öga". kanske fick man åtminstone lite grann till det den här sista morgonen. 

 

 

 

 

efter bara en vecka eller två kommer skogen att vara "igenvuxen" då alla tätt stående bokar redan har stora gröna löv. då är det helt andra motiv man får söka på samma ställe.

 

och sedan för att citera monty python: and then to something completely different. dock inte en man med tre... utan en anka (nå något slags "andkorsning" är det väl fråga om). bara för att jag kan. bestämma vad jag lägger upp alltså. 

 


närgången kvack (skäralid)

 

veckoslutet var över och sällskapet styrde mot stockholm. för en del kom det som en överraskning att en bil behöver tankas (sorry men jag kunde inte låta bli). och förutom det så var bettan (en japanare) lite inkontinent, så olja droppade ut nånstans där det inte borde droppat. med risk att bakhjulen skulle låsa sig kom vi ändå fram till stadsgårdskajen i tid. till och med hann vi till fotografiskas bokhandel för att göra av med lite slantar. hem kom vi okså till slut. och tillbaka skulle man ju redan kunna åka.

 

 

och så var vi redan på dag 3 av resan. denna morgon ringde klockorna först lite före 5. mulet väder och regn lovat så ingen vits att åka i mörker till just det ställe vi skulle till den här morgonen, dvs. klövaravinen. ställlet ligger en bit utanför söderåsens nationalpark men är också en del av åsen. också här finns bokskog där man kan spendera en längre stund med kameran. 

 

skog hör inte till det lättaste motivena, i mitt tycke. när man står eller sitter där med ögat fast i sökaren och försöker hitta den ultimata kompositionen så är det ofta en gren som sticker in i bilden i ett hörn. alternativt en trädstam som lutar mot ena bildkanten och får betraktarens blick att försvinna långa vägar ut ur bild. eller så skriker det till uppe vid övre bildkanten då en bit himmel bränner ut en fläck av bildytan. men samtidigt är det ju så roligt att komma hem och se att man lyckats med en eller två bilder. 

 

orörd bokskog (söderåsen)

 

 

samma procedur som dagen innan. fotosession på morgonen, lunch, tupplur och bildkritik under dagen och iväg mot kullaberg igen på sen eftermiddag. denna dag var det kullabergs norra sida med gubbmalen och kärringmalen som var målet, dvs. två stränder mer rundslipade stenar inhägnade av olikfärgade klippkilar som går rakt ut i havet. igen fanns här så mycket att ta in att hjärnan aldrig riktigt hann gå ner i varv så att jag i lugn och ro kunde söka motivena. nästa gång kanske.

 

 

stenstilleben i naturen (kullaberg)

 

 

efter en mulen dag med lite regn sprack molntäcket upp strax inan solnedgång.

 

 

 

klipporna mellan gubbmalen och kärringmalen (kullaberg)

 

efter fotosessionen skulle man ännu klättra upp för en hög och brant klippvägg för att komma upp till parkeringsplatsen där bilarna stod. nå det fanns ju trappor byggda för ändamålet, så riktig klättring var det inte. men hade man långärmad underskjorta, fleecetröja och dunjacka på sig så blev det lite blött innan man var uppe. eget fel.