blev till att prova på någonting helt nytt förra helgen. afk ordnade en workshop i streetphoto med mats alfredsson från sverige. vad är streetphoto (eller gatufotografering på svenska)? så här säger wikipedia.

 

en som inte riktigt har vanan inne att fota obekanta och helt främmande människor ute på stan, har nog en liten tröskel att komma över innan man vågar stå 2 meter ifrån personerna på öppen offentlig plats och helt kallt fota dem. blir de inte arga och skickar iväg en knytnäve i kameramannens riktning? 

 

lördagsförmiddagen tillbringades genom att gå igenom både "teori" och praktiska saker. vad vill man åstadkomma, hur skall man bete sig eller inte bete sig, kamerautrustning mm mm. mats visade bilder från världens olika hörn; chicago, melbourne, london, göteborg mm. fina bilder av många olika människor med mer och mindre personligt utseende. det är också en ganska social form av fotografering. åtminstone när man blivit varm i kläderna och vågar gå när och ta kontakt med fotomotiven. och fastän man inte vill så kanske motivet är den som tar kontakt.

 

för en som inte egentligen vill ta kontakt (och normalt mest fotar landskap där landskapet "couldn't care less" om jag står där eller inte) så är nog tröskeln en våning hög. men ut och fota skulle vi och vi hade t.ex. en uppgift att gå fram till en främmande person och be om att få ta ett porträtt på personen i fråga. kändes svårt först men visst gick det också. 

 

här några av bilderna jag åstadkom under lördagseftermiddagen:

 

 

inburade på salutorget (helsingfors)

 

 

personlig assistent (helsingfors)

 

 

mobila trappor (helsingfors)

 

 

de ser inte fotografen och fotografen ser inte alla  (helsingfors)