det blev en 5,5 kilometers promenad i sibbo storskog med familjen i söndags. inkluderande tillagning av delikat lunch. och lunchen bestod av köpt påsmat som man "tillreder" genom att hälla hett vatten i matpåsen och sedan låta den stå 10 minuter. och vips har man en god lunch. eller så inte. men min portion var rätt hyfsad i alla fall. priset på en sådan går på cirka 8,5 euro så det är inga billighetsmåltider, men vill man ha energirik mat snabbt och enkelt ute i naturen så är det ju en möjlighet. och nu var vi lite lata med matförberedelserna denna gång.

 

om man surfar på den där interwebben och kikar på bilder tagna av coola fotografer som vandrat upp på de mest magnifika fjäll- och bergstoppar, så ser man ofta bilder där en liten liten människa står på en topp vid en brant sluttning och spanar ut över det vidsträckta landskapet. och det ser ju fint ut, så nu gjorde vi samma bild med familjen vid gillermossarna i storskogen. fint va?

 


familjen står vid stupet och spanar in landskapet! (sibbo) 

 

 

näsorna pekade sedan mot den lilla skogstjärnen jöusjärvi och där hittade vi överraskande nog en storlom. jag har inte besökt tjärnen tidigare i sommar så jag vet inte hur länge den här individen har trivts här, men jag skulle tycka att pölen är väl liten som revir för häckning. men kanske jag inte skall uttala mig i saken.

 

den fina fågeln vid den lilla tjärnen (sibbo)

 

 

storlomens flyttning börjar redan i augusti men de sista flyttar så sent som i början på november. kanske att man hinner och hälsa på den fina fågeln nån gång till ännu innan den drar söderut.

 

flytta inte riktigt ännu är du snäll (sibbo)

 

 

 

åkte ut till kallos klippor igen igår. inte riktigt tillräckligt med dimma och/eller vind och vågor men jag kröp nu ändå omkring på de hala stenarna. ett par formationer koncentrerade jag mig på men det kändes inte helt bra. kan det kanske vara så att då man satt ihop en lite utställning så börjar det kännas som det här skulle var gjort och klart och dags att fundera på nästa "projekt". någon utställning var nu inte planerad då jag började knäppa på klipporna. då jag skulle börja fundera på slutarbetet för naturfotografexamen så var det ändå klippan som stod närmast till hands och det blev den som får bedömas av examinationerna. domen kommer i januari 2016.

 

antagligen kommer jag nog att dras ut till kallo framöver också, men det kan bli mera vintertid. jag börjar känna till alla vrår och skrevor men vintern med is och snö både på land och i vattnet ger nya konstellationer att förundra sig över.

 

blir det fler klippbilder eller finns det tillräckligt nu? (björneborg)

 

 

 alltså gjorde jag en våghalsig manöver och tog mig en bit mot räfsö och hittade en liten holme som behövde fotoskjutas. hur kommer detta att sluta?

  

räfsöholme låter bättre än räfsöö (björneborg)