vi tar en till från förra helgen. just nu sitter jag hemma i sibbo. utanför blåser det så fönsterrutorna bågnar och hårstråna sliter sig up ur hårbottnen om man går ut. regnar gör det också. det skulle ju vara lite snmåroligt att försöka vara ute på kallo i detta väder också men risken är nog att det inte riktigt skulle funka. däremot funkade det rätt bra förra helgen tack vare den pyttenytte mängden snö som fallit. 

 

men nog är det ju så att man blir lite småavis på dem som har en hav eller sjö med ett 1000 meter högt berg vid sidan eller i bakgrunden på sina bilder. här blir det ju bara himmel liksom. men då får man hitta på nåt annat att fånga först ögonen och sedan hjärnan med.

 

 

 

klippstudie fyrahundrasjuttiotolv, snöversionen (björneborg)

 

 

vart är man på väg då med allt fotande. gör man det bara för att det är roligt? för att få visa upp sina "konstverk"? eller för att det skall bli nånting ännu mer? och vad är det då?

 

vart är man på väg? (björneborg)

 

ibland blir det nånting helt annat än man tänkt sig. nå kanske inte helt annat. men förra helgen siktade jag in mig på att försöka ta bilder som eventuellt kunde tänkas platsa i slutarbetet för fotografutbildningen. men det slutade med att jag nästan inte ens försökte ta ett enda sådant foto.

 

nå. första eftermiddagen försökte jag men blev lite smått blöt, som jag skrev i det föregående inlägget.

 

under följande natt var det minusgrader och snöade lite och det var kallt ännu på morgonen. ett tunt lager lätt snö täckte stränderna på sina ställen. eftersom jag inte har möjlighet att köra till stugan varje gång det kommer snö hör det inte till vanligheterna att få fota nysnö på sandstranden eller klipporna. inga stora mängder snö hade lagt sig men den gav en fin variation till det vanliga. följaktligen stod jag en lång stund både före soluppgången och senare på förmiddagen på den närmaste stranden och studerade en trädstam som flutit i land och nu höll på sjunka ner i sanden. om inte sanden varit stelfrusen...

 

bilden här nedan var den bästa jag lyckades göra denna morgon. enkelt, lager på lager och trädstammen. och färg dessutom. dova sådana. egentligen hör den här nog till mina egna favoriter från denna höst

 

strandstocken (björneborg)

 

 

man har stranden ganska för sig själv den här årstiden. det är nog en allmän strand men inte många som sover över i stugorna på vintern. men inte klagar jag. skönt att "äga" en lång strand en tidig morgon. och skönt att sitta ensam i stugan en mörk kväll. 

 

 

strandråg täckt av snö (björneborg)

 

 

 jag hoppade i bilen och styrde till björneborg på förmiddagen. dags att se till att stugan och kallos klippor fortfarande står där de ska. man är alltid förväntansfull timmarna man sitter och tuffar på mot nordväst och hoppas på att det är bra fotoförhållanden då man kommer fram. en eller ett par halvhyfsade bilder skulle man ju vilja få ihop varje session. det hade snöat  inne i landet och små förhoppningar hade jag om snö i björneborg också. nix. ingen snö. men då jag kom fram var det suveränt ljus med lite solstrålar som hittade fram genom det ganska mörka gråblåa molntäcket. och vågor! stora. och våta. upp med kameran på stativet och ner mot vattnet. bara 1,5 timme till med bra ljus.

 

ungefär 6 minuter hann jag stå i lite vågskvalp innan alla vågors moder sköljde in i min högra stövel. 1,5 timme blev alltså 6 minuter och det var bara att ta sig mot stugan för torkning. en bild blev det innan det snöpliga sortiet

 

just innan stövelskvalpet (björneborg)

 

 

i väl utrustade stugor finns reservstövlar, reservstrumpor, reservsockor, reservbyxor och reservregnbyxor. så också i vår stuga. tjo! iväg ut igen, denna gång en snabbtur till herrainpäiväts sandstrand. som jag konstaterat tidigare ser stranden olika ut varje gång man går dit. nu var det alltså högt vatten och stora vågor och stranden hade formats om till att ha små sjöar en bit uppe i sanden. då tillräckligt stora sjöar bildats brister fördämningarna (det var nu att ta i) och vattnet sipprar tillbaka ut i havet.

 

rinner det hit eller dit? (björneborg)

 

 

det gick undan lite väl mycket den här eftermiddagen men det fick väl göra det då. får hoppas på snöväder och fina vågor vid soluppgången i morgon igen.

 

 

ett gäng på 7 fotografer från afk kom på sibbo-besök förra helgen och då blev det att vandra iväg till molnträsk för en fotosession. regn var lovat och klo 3.30 då jag tillfälligt vaknade drillade det nog droppar mot fönsterrutan. men kl 6 hade det slutat och inte en droppe fick vi på oss mellan 7 och 11 då vi var ute. det fanns inte mycket av landskapsfotografens bästa vän, dimman, men man kan ju inte få allt.

 

det är alltid roligt att se resultatet då ett större gäng fotar på samma ställe. ibland kommer man hem med bilder på samma motiv ur samma vinkel, men ofta har alla sett olika motiv eller har gjort bilder av samma motiv på helt olika sätt. intressant. för min del blev det vass(t) i olika konstellationer denna morgon.

 

från en sak till en annan... hittills har jag inte hållit bildvisningar och berättat om mina bilder så många gånger. härom kvällen var det gång nummer två och då för kameraseuras maisemakuvaajat i helsingfors. där pratade jag också lite smått om hur man skall hitta nytt att fota på ett område man sett hundra gånger tidigare och ibland tycker börjar var torrt på nya bilder. nå förra helgen gjorde jag då som jag "lärde" och det blev vass från olika vinklar.

 

 

knappt ovanför ytan (sibbo)

 

 

 

uppifrån och ner, så gott det gick. nästan färdigt inramat dessutom (sibbo)

 

 

 

men det enkla är det bästa ändå ! (sibbo)