- Details
jag skrev i biofotos årsbok anno 2014 att jag inte är nån dokumentärfotograf (av amatörtypen). med tanke på det är det rätt många fåglar som jag smugit på i sommar. eller smugit är väl fel ord. dom har mest råkar befinna sig där jag rör mig. och emellanåt har jag inte ens behöva röra på mig, dom har kommit dit där jag befinner mig. nå, inga rariteter har jag och sådana söker jag inte heller. lika spännande är det (tror jag...) att få en intressant bild på en vanlig fågel som att få en "vanlig" bild på en spännande fågel. men också det där med intressant bild har jag väl en bit kvar till i många fall.
jag har tidigare skrivit att jag inte är nån fågelkännare, men efter den här sommaren känner jag åtminstone några nya arter. i går kväll skulle jag till klipporna vid kallo i björneborg. som vanligt. ett varierande molntäcke gjorde att man kunde tänkas få en fin himmel strax efter att solen gått ner. men först blev det en hel del fågelfotande igen.
för en dryg halv timme före solnedgång klev jag ut på klipporna och hittade genast två små fåglar som jag inte sett förut vid strandkanten. hur de såg ut såg jag i och för sig inte i det motljus jag hade med solen i bakgrunden. men jag hade inte sett fåglar som betett sig på samma sätt, dvs. trippa omkring på den våta delen av klippan närmast vattnet och picka i sig mat (insekter, snäckor, kräftdjur tex. enligt allvetande wikipedia).
ny bekantskap för undertecknad (björneborg)
- Details
hade besök av en hungrig bofinksunge under slutet av semestern. inte så att den skulle ha bott hos oss i stugan i flera dagar, men den tyckte att vi hade en trevlig gran och stengärdsgård att sitta och vänta på mat i och på en kväll. föräldrarna sökte mat och var aningen misstänksamma mot oss som stod 2 meter ifrån och grillade en avlägsen släkting till dem. ungen däremot var inte rädd oss och undersökte vad vi sysslade med från olika utkikspunkter i närheten.
nyfiken bofinksunge (björneborg)
- Details
efter en paus på nästan två månader blev det till att ta en kvällspromenad på 1x1-området hemma i sibbo. semester vid stugan, stress efter semester och sensommarflunssa gjorde att det blev en lång paus. jag hoppades på att storlommen hade lyckats med familjetillökningen och att familjen i så fall fortfarande fanns kvar i molnträsk. detta trots den mycket stora mängd solbadare och simmare som frekventerat molnträsk under den heta sommaren och hela faderullan med norovirus och annat som drabbat sjön. nå, norovirus biter ju inte på djur så för det behövde man inte vara orolig.
och visst fanns familjen storlom kvar och vad jag kunde se hade de en unge. enligt wikipedia lägger storlommar oftast två ägg. ungarna tävlar och slåss mycket om maten de bjuds på och oftast överlever bara en unge. hur det gått till i den här familjen känner jag inte till.
2/3 av familjen storlom (sibbo)
- Details
då fotofantasin tryter och man sitter vid en spegelblank liten sjö kan man ju fördriva tiden med att fota vattenytan. där kan man hitta de små skräddarna som hoppar och skrinnar omkring på ytan. snabba är de små liven
skräddaren - snabbare än sina egna svallvågor (kvarnträsk, tenala)
- Details
då man ligger på sofflocket med en sensommarflunssa får man gräva i arkivet. nu gräver jag inte längre än till juni, men ändå. sanddynerna på herrainpäivät-stranden har jag fotat många gånger. på ytterö-sidan (yyteri) har man hägnat in en del av dynerna för att skydda dem så att de inte skall “nötas ut” av alla badare som rör sig där största delen av året. okej, kanske man inte badar året runt men i flitig användning är stranden.
litet argt molnnystan (björneborg)