på kristi himmelsfärdstorsdagen åkte vi medamatörfotografklubben i helsingfors ut till pörtö, borgå, på den traditionella vårutfärden. utfärden går alltid av stapeln denna helg, men eftersom den i år krockade med skolavslutningar så blev den förkortad till en endagsgrej.

vi äntrade pörtö lines farkost kl 9 i grått och aningen blött väder och åkte ut för att tas emot av christian westerback som lovat guida oss en stund på holmen. efter ankomsten till skolbryggan fick vi först se ett litet hemmuseum dit ägarna hade samlat ihop en hel del fina gamla bruksföremål, verktyg och annat smått och gott i ett uthus på sin egen gård. undrar vad det hade funnits i burken med texten "Nerv-droppar"? vandringen fortsatte sedan mot sydost ut mot lerviksudden, det tidigare militära området som nu är friluftsområde. 

första målet på friluftsområdet var ett minneskors över fiskarsonen isak lilleberg som drunknade 1838. han hade i slutet på november, nyss fyllda 18, åkt ut till ytterskären för att hämta hem fåren till vintern. på hemvägen blåste det olyckligtvis upp till storm och han och fåren drunknade. korset står högt uppe på en klippa i närheten av stället där hans kropp hittades. klippan har fått namnet korsberget.

ute på lerviksudden finns ett grillskydd som under morgonen blivit ockuperat av två sjöfarare som hade övernattat i en mindre båt inne i lerviken. på grund av det något blöta och kalla majvädret hade deras kläder och all annan utrustning surnat och de hade inrett skyddet med alla sina grejer som hängde och låg på tork överallt. men utan att desto mer knorra när 14 AFK:are med guide stövlade in, plockade de undan större delen av sina grejor och vi alla fick sittplats i härbärget. vi behövde inte ens gnida två AFK:are mot varandra för att få igång en grilleld, eftersom brasan redan var på gång när vi anlände. bra service! här campade vi några timmar.

det visade sig att klipporna ute vid lerviksudden var mycket “fotogena”. ljuset var lite platt ute vid strandn men det fanns många fina sten- och klippformationer att skjuta. efter att jag, helt i misstag, jagat bort tre ejderhonor med ungar, hittade jag denhär vyn

det torde vara storlomen som är kungen av molnträsk. i går kväll mellan nio och tio satt jag på en klippa vid vattenbrynet och kikade ut över vattnet där lomen flöt omkring. emellanåt plaskade det till då lomen jagade iväg ett annat fågelpar. flera gånger. mig fick den inte bort dock.

många gånger dök den och kom upp en liten bit från stranden rätt långt ifrån stället där den dök ner. lika förvånade blev vi båda två då den plötsligt dök upp 5 meter från mig. vi hälsade och den paddlade lugnt iväg bort i solnedgången.

 

i'm a poor lonesome loon and a long waaaaay from hoooome... (sibbo)

 

04:16 visade eländet till väckarklocka då den började pipa och skrika i morse. dags att stiga upp för att fixa kaffe med dopp för den årliga vårfågelutflykten till pörtö, borgå, med sibbo naturskyddare. för mig var det den första årliga sådana, eftersom jag blivit medlem i föreningen först i våras. ledda av föreningens ordförande, naturväktare anders albrecht, intog vi kl 05:00 pörtö lines farkost vid kalkstrands brygga i sibbo och åkte mot pörtö i borgå skärgård. framme på pörtö skulle vi träffa gustaf nordenswan som skulle fungera som guide (liksom tidigare år).

efter landningen vandrade vi över holmen till dess sydöstra sida, där vi slog läger för dagen och började med att slafsa i oss frukost (åtminstone jag). så småningom anlände vår guide som började berätta om bl.a. räknande av flyttfåglar, som han sysslat med under många års tid. med jämna mellanrum pekade han åt nåt håll och sade att där kommer 18 av den och den fågeln och där borta flyter c 1000 av den och den sorten. imponerande får man väl säga. 

 

ett (för mig) oräkneligt antal fåglar av ett visst slag (pörtö, borgå)

huvudstadssektionen av fotokursisterna samlades i vik för en vardagskvällsräd i vitsippssnåren i vik i går. det var riktigt morjens att igen träffa på en del av dem som inledde fotoutbildningen i kimito för en månad sedan. alla kändes som gamla bekanta redan. också en ny bekantskap dök upp. eller egentligen två. oskar a var den ena och steglitsen den andra. här den senare (som inte deltar i fotoutbildningen)

 

kvällskonsert i torr trädstam (helsingfors)

nån har nån gång sagt att man ska se sig om bakåt också när man är ute och söker fotoobjekt. det intressanta kan finnas bakom dig. när jag kryper omkring nån strand nånstans är det nog allt som oftast vattnet och vyn ut över havet eller sjön som är det intressanta. åtminstone om man har "långa slutartider"-syndromet. jag har sett vissa symptom på den hos mig själv under vissa tider av året. ibland mer och ibland mindre. mer är det speciellt de årstider då vattnet är öppet och dagsljuset försvinner ganska fort på eftermiddagen.

nå. de här bilderna tog jag för nån vecka sedan. mest hade jag nog siktat in mig på träden, vattnet och dimman då jag gick ut den morgonen. men jag råkade svänga på mig rätt ställe och hittade en inte helt ointressant vy åt andra hållet också. bilderna är inte tagna på exakt samma ställe men på samma udde nog på kräsoorannokka (se tidigare inlägg). ett skott ut över havet och ett från strandkanten in mot skogen. man kan alltså hitta skjutbart (för kameran) bara man orkar vända på sig och skicka en blick åt andra hållet.

 

mot havet (björneborg)