i afks facebook-grupp har vi numera ett veckotema och man får skicka in en bild på temat per person och vecka. ingen tävling, bara ett sätt att aktivera medlemmarna, deras hjärnceller och deras kameror. minimalism var förra veckans tema. eller var det förrförra kanske. tiden går så fort ibland. det har ingen betydelse. men som vanligt stod jag på stranden i björneborg och funderade vad det skulle kunna tänkas bli. denna gång inte en klippig strand utan en sandstrand. så här blev det.

 

lugnt (björneborg)

 

 

tillbringade veckoslutet i centrala ekenäs och i ovanmalm i tenala. det planerades naturfotografisk vandring för andra halvan av augusti. man har ett och annat att lära sig av en som vandrat 26 gånger i sarek och padjelanta nationalparker i nordvästra sverige. planering av mat (all mat, förutom vatten, för 10 dygn skall bäras i ryggsäcken), planering av rutt (bil till en bit norr om sareks nationalpark, sedan helikopter till padjelanta och vandring kors och tvärs i fjällen för att 10 dagar senare slutligen återkomma till den plats helikoptern startade från), säkerhetsgenomgång (hur vada över vattendrag, vanliga skador och hur man sköter dem mm.), genomgång av utrustning (kök, tält, skor, mm.) och en massa annat. 11-12 personer blir vi som skall ut och vandra och det är ett väldigt blandat gäng: en deltagare gick sin första vandring för 60 år sedan och ett par har inte varit på flerdagsvandringar tidigare. det skall förhoppningsvis bli att få se fina fjällsjöar (med vatten i olika färgnyanser), snöklädda 2000-meterstoppar, glaciärer, älvdeltan som bildats i någon av dalarna man vandrar längs, kanske något exemplar av de stora älgar som finns i rapadalen. snöfall och regn får gärna hålla sig borta. good luck bara. sarek är ett av sveriges mest regniga ställen. sarek får vi återkomma till i senare bloggar. 

 

två nätter sov vi i vindskydd i ovanmalm. samma ställe besökte vi för ett knappt år sedan med fotoutbildningen också. bekant ställe alltså vid en otroligt fin sjö med branta stränder. här gjorde vi också frukost och lunch, den senare bestående av den kanske något krystade soppblandningen på champinjon, sparris och färskost av modell gräslök eller rökt renkött. kryddor: buljong, svartpeppar, vitlök (mycket), chili. maten uppskattades. åtminstone tills viss del. lite kanske.

 

förra gången hittade vi inte till den ravin som ligger 10 minuters promenad från vindskydden. tät skog, mossbeklädd mark och höga, väldigt branta, (emellanåt) kala klippväggar på sidorna. hur fint som helst. skog är bara så utmanande att fotografera. här ett par bilder från i morse då jag tog mig upp 4.30 då de andra latmaskarna låg och snarkade inlindade i sina fluffiga sovsäckar. 

 

solen orkar ännu inte hitta sig in genom det täta trädbeståndet i dalen (ovanmalm, tenala)

 

 

de första strålarna hittar ner till dalbottnen  (ovanmalm, tenala)

 

 

var på fiskafänge till kotka maretarium på kristi himmelsfärdstorsdag med ett antal kurskolleger. planen var att fota finska fiskar i akvarium. på maretarium finns alla fiskar som simmar omkring i de finska vattnen i sjöar och hav. både små och stora fiskar. jag visste nog inte att vi hade så stora fiskar i östersjön. så lite man vet om saker och ting.

 

härom veckan besökte vi tropicario i helsingfors och där var det något så när möjligt att fota, eftersom djuren höll sig relativt stilla. i kotka var det så gott som omöjligt att få mer än 2 halvhyfsade fiskbilder på några timmar. alldeles för lite ljus och det ljus som fanns var av minst 14 olika färger i och ovanför varje bassäng, smutsigt glas med en massa repor i, reflektioner och speglingar överallt och fiskar som rörde sig precis hela tiden. hög iso, stor bländare och alldeles för långa slutartider blev det.

 

idarna och rödingarna var kanske de fiskar som bäst lät sig fotograferas, eftersom de var relativt stilladykande. här nedanför en röding. jag har korrigerat bilen genom att ta bort massor med "partiklar" som flöt omkring i vattnet (men bara sånt som såg ut som damm på sensorn). tyvärr tryckte jag på fel knapp i lightroom strax efter fixandet, så "originalet" till den korrigerade bilden finns inte kvar. man kan få lättare migrän av sånt.

 

den gamle i havet (kotka maretarium)

 

 

 

 

slog till och anmälde mig till den av axxell ordnade fotografiska vandringen i sarek i augusti 2015. 10 dagar ute i naturen med hus och mat på ryggen. inte någonting som jag direkt är van vid, men man lär väl ska blir det under 10 dagar.

 

nå det där huset och den där maten väger ju en del och så vill man ju gärna ha en kamera med sig på en fotografisk vandring. 20 kilo max tänkte sig vår ledare henrik jern. ännu är det inte planerat hur mycket av vad man tar med sig och vad man delar på. men oberoende så blir det att börja träna lite för det hela. och jag förstår att alla mina ivriga blogg-läsare kommer att vilja höra alla detaljer om denna träning. framför allt kommer ni att vilja se alla de skjortlösa selfies på mig och min sixpack som jag kommer att visa här. för det har jag sett på internet att man ska ha. men om ni ber på era bara knän så lovar jag att det inte blir några selfies.

 

nå idag tog jag mig en första vandringstur med tung ryggsäck. ryggsäcken innehöll 12 kg handvikter, 0.5 liter vatten, en kamera med batterigrepp och två batterier, 16-35 mm samt 100-400 mm. vad kan det där bli månntro? 15,5 kilo ungefär. sedan bar jag ett 3 kilos stativ i ena handen också. jag började lite lugnt med en promenad på 4,6 kilometer runt hemmapotten molnträsk. sammanlagd stigning 167 meter. axlarna känner ju nog av det. jobbigast var faktiskt den första kilometern.  

 

tog mig till och med tid att ta ett foto på kvällens tur också.

 

badbryggan på molnträsk (sibbo)

 

 

 

fast lite mer moln kunde det ha varit på första maj-kvällen, om man nu får klaga litet i alla fall. 'nuff said about cliffs.

 

 

klipporna igen (björneborg)