- Details
... för år 2014. stränderna runt molnträsk har blivit dokumenterade ganska många gånger nu. de här bilderna kom till några dar före jul men har inte hunnit hit förrän nu. och i morgon lär det inte bli några nya bilder från detta ställe.
dagarna före jul var sjön ännu inte helt istäckt och jag hade planen att gå och fånga lite is- eller alternativt vattenformationer på potten. inte så mycket formationer kvar men detta blev resultatet
isen äter sig in, sakta men säkert
- Details
det där med en bild om dagen var inte nånting för mig i det här skedet i alla fall. men det konstaterade jag redan tidigt under övningen. alltså kompenserar jag genom att sätta ut flera bilder från samma dags session i stället.
julen tillbringades på svenska västkusten och en eftermiddag smet jag iväg från stenungsund och körde en dryg timme norrut till ramsvikslandet. och när ut till grosshamn och fyran. den svenska västkusten är hur vacker som helst, betydligt mer kuperad än här hemma, erbjuder mycket vatten kust med lite små "fjordar" här och där till och med. bara att köra norrut längs motorvägen från stenungsund mot oslo är hur trevligt som helst. i närheten av stenungsund finns förtås öarna tjörn och orust som också är väl värda ett besök, men de är rätt så utbyggda och bjuder inte på så mycket orörd natur.
ramsvikslandet är mer eller mindre en jättestor klippa. inte bara rätt hög (med våra mått mätt) utan väldigt vidsträckt, utan mycket mer vegetation än lite buskar och lågt gräs här och var. den eftermiddag jag besökte klipporna var en ganska kall dag med klart solsken, inte det bästa fotovädret alltså. men man får ta det man bjuds.
varför en strandbit hade formats på det här sättet vet jag inte, men det bl ev rätt intressanta formationer av gräs och tång.
grästuvor och tång
- Details
dagens bild 15.12
med dagens post kom ett litet paket adresserat till mig. från trierenberg super circuit, världens största årliga tävling för fotokonst. antalet deltagande bilder räknas i tiotusental i ett antal olika klasser. inne i paketet låg guldmedaljen utdelad av verband östrreichischer amatörfotografen-vereine för bästa bild i en av de 4 "salongerna" i tävlingen. torde vara undertecknads överlägset största framgång hittills i en fototävling. skoj att det var just i den här tävlingen. bilden som jag fick metallen för kan hittas som bild nr 13 i svartvita klipp-galleriet på denna site.
äkta guld? njaa...
men borde den här bilden har publicerats då igen? det är väl tveksamt det.
- Details
dagens bild 14.12
nån vecka sedan jag besökt den lokala kvadratkilometern senast (och fått en vettig bild producerad). efter 2 dagar på en stol i brusaby och 2,5 timme i bilen dök jag genast efter hemkomsten från kimito, ner i mina stövlar och åkte till molnträsk för att se om jag kunde få till stånd ett dagens foto. 7 minuter före solnedgång gick jag ner för sluttningen mot stranden och kunde konstatera att isen lite hade fått ge sig jämfört med hur det såg ut senast. plusgraderna hade gjort sitt men längst inne i "övre" delen avsjöng fanns det ett tunt istäcke.
spången som går över en sankmark till klippsidan av sjön låg såpass djupt under vattnet att jag inte ides sporta med att försöka ta mig över. inga andra människor i närheten men en hund hörde jag skälla på andra sidan sjön. ganska skönt att hinna ut en stund innan mörkret började lägga sig över skogen och vattenytan.
inte så vädigt mycket färg i naturen efter att ett stort lass blöt snö stjälpts ut över marken. nästan så man inte behöver konvertera bilden till ssvartvitt ens. svartvitt blev det trots allt. då blir mönster och former det centrala istället.
vattnet kämpar emot istäcket. vattnet är i ledningen än så länge.
dagens bild tre dagar i rad nu. nytt rekord!
- Details
dagens bild 13.12.
idag hade vi tuija warén och magnus östman som föreläsare. tuija (på bilden) pratade fågelfotografering och vad man ska tänka på när man ska ha fåglar på bild, antingen så att bara en fågel skall fylla ut hela sensorn, när man försöker få en hel flock på samma ruta eller när man skall ha fågeln och en del av omgivningen med på bilden. more is more gäller här, ju längre objektiv desto bättre. åtminstone om man skall fylla ut hela bilden med bara en del av fågeln. olika motiv gäller under olika delar av året, dvs flyttningar under vår och höst och olika arter under beroende på årstiden.
ganska liten dam, ganska stort objektiv
magnus pratade vidare om makro- & närbildsfotografering av småkryp som fjärilar, insekter och spindlar. där har man ganska så annorlunda problem, i form av för dåligt ljus och alldeles för kort skärpedjup, samt förstås det att till exempel fjärilar inte är så speciellt samarbetsvilliga utan flyger sin kos om man kommer för ära (speciellt om man råkar sätta sin skugga över den fladdrande lilla saken. och så ett svar på frågan som denna bloggs läsare säkert har funderat på: hur övervintrar en fjäril? det märkliga är (tycker jag) att de övervintrar antingen som ägg, larv, puppa eller fullvuxen fjäril, beroende på arten. man lär sig nya saker varje dag, om man försöker lite i alla fall.