och med blixt menar jag inte att det veckoslutet gick fort (fast det gjorde det också) utan närmast att det tillbringades tillsammans med fotoutbildningskollegorna i brusaby, kimito, mekandes med blixtar och andra ljusmojänger. det gällde porträtt i studio, glas- och andra små föremål i hemmabyggd glasstudio, stilleben i ljustält samt interiör. mer än tillräckligt för ett veckoslut. som instruktör fungerade kjell söderlund från åland, som vi också fick träffa på åland i juni (se tidigare bloggtext).

interiörfoto är på så vis intressant att man får ett blandat ljus av det som kommer utifrån, de lampor som finns i utrymmet man fotar och slutligen de blixtar man måste använda för att få bort skuggor och jämna ut ljuset i rummet. som allt annat kräver det lite övning innan jag tänker visa något exempel på den genren.

porträttfoto i studio har knappast några gränser alls vad gäller variationsmöjligheter. och då kan jag inte mycket mer än grunderna, om ens det. vi fick syssla med traditionellt porträttbelysning, low key och high key. vi fick turas om att vara modell, här olli "in action"

 

olli in high key (kimito)

 

1 timme och 20 minuter före solen gick ner idag kom jag plötsligt på att jag skulle köra ut till replot utanför vasa för en fotosession. klobbskat på nordvästra sidan av ön hade jag inte besökt tidigare så dit tänkte jag försöka hinna (okej, jag befann mig ju inte i sibbo, utan i vasa, så det fanns en teoretisk och praktisk möjlighet att hinna köra de cirka 40 kilometrarna). en dryg halvtimme före solnedgången kom jag ut till hamnen i klobbskat och i det skedet fanns det inte mycket tid att gå omkring längs stranden, för att hitta de intressantaste motiven. några intressant formade stenar stod i strandvattnet och dem försökte jag åstadkomma nånting av. 

man kanske kan fråga sig om jag har nån idé med alla mina strandbilder med utsuddade vågor. och det tycker jag att man skall göra. ett par idéer skulle jag påstå att jag har. för det första så finns ju inte det som syns på bilderna. nå åtminstone ser det inte ut så i verkligheten, för oberoende av hur länge man sitter på en sten och kikar ut över havet så blir inte vattnet till en mjölkvit eller grå dimma. men jag har inga större behov av att skildra verkligheten (åtminstone i det här fallet) så jag tar gärna till metoder som vrider till det hela på något sätt.

sedan försöker jag ta bilden från en vinkel eller från ett ställe som man kanske inte normalt skulle betrakta stranden, om man är på en kvällsvandring t.ex. och också det tycker jag gör att bilderna visar någonting som inte "finns" eller "syns" i vanliga fall.  

 

stor sten till höger (korsholm)

 

jag hade tänkt åka ner till stranden i vasa här om kvällen för att fota lite vatten i mörkret. men jag fastnade redan vid hovrättsparken och fotade hovrätten och omgivningen runt den. redan då jag promenerade in i hovrättsparken från strandgatan rusade 3 harar skrämt iväg åt olika håll. de skymtade till lite här och var under tiden jag rörde mig i grannskapet och tilll slut kunde jag inte hålla mig utan måste fånga dem på bild också. inte skulle det ju vara helt fel att fota tigrar eller andra rovdjur förstås, men de höll sig borta från parken den här kvällen. får försöka på nytt en annan gång.

 

hovrättshare på bete (vasa)

kan man visa höstfärger i svartvitt? alltid kan man försöka. stigen uppe på klipporna på molnträsk strand var omgärdad av gulnat blåbärs- och annat ris. i svartvitt blir kontrasten mot den bruna upptrampade stigen ganska okej tycker jag. men vart går stigen?

 

stigen mot ? (sibbo)

ja, varför? lite patetiskt är det väl nog att man måste ut varje gång det är dimma. nå i går hade jag redan bestämt mig innan jag visste att det skulle bli dimma. en av orsakerna till att fotande i dimma är så fascinerande är nog att man får ett objekt på ett kort avstånd (så gott som) helt fritt från bakgrunden, någonting som man annars inte kan göra med ett träd som står vid strandkanten vid en sjö t.ex. 

den andra varianten är att hela bilden blir otydligt och man bara ser konturerna av någonting som skymtar ute i dimman. i går blev det lite av båda varianterna vi den lokala kvadratkilometern 

 

mot sydväst från klipporna (sibbo)