- Details
klockan ringde 3 i morse. kikade ut genom persiennerna att dimman låg precis lika tät som för drygt tre timmar sedan då jag släckte. men jag orkar inte upp. snooza lite... 3.20. dimman ligger ännu lika tät. jag måste orka upp ju. ok då. jag måste väl.
koka vatten och sätta te i termosen. fixa några smörgåsar. arrrgh, inget pålägg. smör får räcka. packa ihop grejorna. in i bilen och iväg. körde till västervägens parkeringsplats och gick iväg klockan 4:08. solen hade riktigt just gått upp, fast inget syntes av den bakom dimman.
målet var fallträsk, en liten pott cirka 1,5 kilometers bekväm promenadväg och -stig in i storskogen. högt uppe på en klippa bredvid fallträsk finns en rastplats med ett par bord och eldstad + grillmöjlighet. där skulle den påläggslösa frukosten inmundigas. rastplatsen lär förresten vara stället dit president halonen togs på pr-visit då det lobbades för att sibbo storskog skulle bli nationalpark.
en gång tidigare har jag varit till fallträsk, i fjol höst (se tidigare blogginlägg), och bra hittade jag tillbaka. ner från klippan för att se vad som finns runt det lila träsket. den här blomman hittade jag växandes nere på mossmattan.
missne, (suo)vehka på finska, calla palustris på riktigt växtspråk (sibbo)
mossan hade förresten ett lätt otrevligt sugande, slurpande och smackande ljud för sig då man försiktigt stegade omkring med foten halvt nersjunken under vattenytan. och en bra stund efter att man gått vidare också. nåja. hur skulle jag kunna tänkas få reda på vad blomman heter. jag få väl försöka googla. drog till med "suomen kasvit" och den andra länken i sökresultatet var luontoporttis växtsida. det tog en knapp minut att använda verktyget där för att hitta rätt växt, missne. ok, nu har ju den här ett rätt speciellt utseende kanske, men ändå, väldigt enkelt.
i andra ändan av det avlånga fallträsk fanns en massa nät spunnet av nånting som jag inte vet vad det är. kom mig inte för att kolla närmare om det bodde någon i näten heller. men någon kanske ännu upplyser mig om vem som åstadkommit dessa.
nät av för mig okänd härkomst (sibbo)
ormbunken känner till och med jag igen. ute på världen finns det upp till 15000 olika bunkar, i finland 40 (säger wikipedia).
en av de 40 finländska bunkarna (sibbo)
ett par timmar hade gått och den något magra frukosten smakade. sedan hemåt. inga andra människor syntes den här tiden på morgonen, annandag midsommar. sover bort fina dimmiga morgnar är vad folk gör.
på hemvägen stannade jag ännu i hindsby då jag kikade ut över byabäckens "flodfåra". det kan man kalla sommar !
byabäckens flodfåra (sibbo)
- Details
vi hade inte hunnit ut till stugan på många veckor men då den övriga familjen railade iväg till tyskland över midsommar fick jag äran att köra dit för att bland annat klippa gräset som gick upp över knäna vid det här laget. innan jag på midsommarafton klippte ängen, gled jag omkring i djungeln i ett desperat försöka att hitta lite närbildsmotiv. klipporna skulle nog också få besök tänkte jag, men det var så pass lite vind att inga vågor syntes till de två dagar jag befann mig där.
till och med jag vet vad denna heter... (björneborg)
däremot vet jag inte vad detta gräs heter (björneborg)
- Details
har under flera kvällar planerat att åka ut till varlaxudden på emsalö igen, men jag har väntat på de rätta vindarna. vind har det i och för sig varit gått om i vår, men aldrig (?) sådan som jag velat ha just då det passat mig. ostlig till sydostlig kanske inte är den vanligaste vindriktningen här.
blåste gjorde det lite för lite och från fel håll men jag tog mig ändå ut efter lite frisk luft på kvällskvisten, eftersom det var en del molnformationer som rörde sig en aning där uppe. moln behövs på bild. ju fler desto bättre. men inte helgrått, tack. så blev det denna gång.
den ensamma tallen (borgå)
- Details
proppade ryggsäcken full med grejor och stegade med friska steg ut i regnet. inget störtregn men vått var det. vad ryggsäcken vägde visste jag inte då, men helt lätt att få den på ryggen var det inte. senare visade det sig att det hela gick på 28,5 kilo, inkluderande säcken. nå inte var det så farligt som jag hade trott men nog tog det på pumpen i uppförsbackarna. gjorde min vanliga molnträskrunda med ett extra knorr på slutet. knappa 6 kilometer med 100 meters total stigning. inte mycket att komma med med tanke på sarek men ännu finns det tid att vänja sig.
regnet blev störtregn innan jag hann hem, men speciellt mycket gjorde det inte att man var genomvåt. varm dusch väntade. nå inte var det nån kall promenad heller. men lite annorlunda blirr det ju sedan att börja slå upp tält och börja kocka i störtregn då man redan är genomblöt. men knappast regnar det i sarek, ett av sveriges regnigaste områden...
innan regnet blev störtregn hann jag med att ta en bild av regnskogen i söderkulla. finaste grönskan just nu.
vilse i regnskogen (sibbo)
- Details
var ute och luftade min nya ryggsäck igår med tanke på sarek i augusti. lite justeringar får jag göra innan det blir bekvämt. om det nu kan bli det med över 20 kilo på ryggen.
samtidigt luftades kameran lite också. det verkar som motsolsfotografering har fastnat på hjärnan. normalt brukar jag nog försöka låta bli att ha solen i ögonen men nu har den flugan bitit också. får stå ut med det en tid framöver då.
motsols i skogen (sibbo)
förra helgen ordnade afk en workshop i makrofoto med anna ulmestrand från göteborg. om motsolsflugan har bitit så har ännu inte makroflugan gjort det, åtminstone inte till 100%. lite har jag väl försökt mig på det men jämnt långa mellanrum. nu försökte jag då lite igen enligt annas taktik: "skit framför och skit bakom". dvs det betyder att man suddar ut motivet en aning med att ha gräs/växter i vägen för huvudmotivet. och också en bit bakom. nå det tar en stund att komma underfund med hurudan skit det ska vara. och att solen hjälper till. eller vatten. eller is. eller vad som helst.
lingonblom av suddigare sorten (sibbo)