jag har gått ut i skogen några gånger nu för att helt enkelt hitta enkla intressanta motiv utan extra ingredienser som åskväder, blixtar, dimma eller annat. nå lite snöfall och grått har det varit men inget annat. och svårt är vad det är. den här gången plumsade jag in i sibbo storskog i några dagars nysnö, som antagligen kan bli den sista sådana för säsongen. väderleksrapporterna säger plusgrader och regn och strax är det början på mars. 

 

lite bilder blev tagna men inget som skulle ha fått mig att störta ut ur skogen och sladda hem till lightroom med gasen i botten. alltså blev det lite experimenterande. att vifta på kameran då man trycker på avtryckaren är ju i och för sig inget nytt, men lite variation är det i alla fall. ofta blir det skräp, men ibland kanske nånting som tål att tittas på en liten stund.

 

lite experimenterande bara (sibbo)

 

 

och så här såg det ut då både träd, fotograf och kamera stod stilla.

 

 

 

poserande granar med den fattiga kusinen från landet i förgrunden (sibbo) 

 

 

det har blivit en del skogsklafsande den senaste tiden. man får passa på medan det finns snö. det har i och för sig kommit en hel del av det i vinter men varje gång har tövädret tagit över strax efteråt och snötäcket har tunnats ut. 

 

den här morgonen såg jag egentligen för första gången ett annat djur än en fågel vid den lokala sjön. vad det var kan jag inte helt säkert säga men jag var och kikade på och fotade spåren och en mink eller iller är det närmaste i spårväg jag hittat på nätet efteråt. djuret var rätt mörkt och rörde sig smidigt i strandkanten. jag fick bara se det två gånger då den snabbt tittade ut ur skogen innan den försvann. 

 

 

den lilla gläntan (sibbo)

 

 

den kom fram ändå den där nationalutsikten. inte många slalompister som har sådan utsikt. och inte många nationalparker som har en litet skidcentrum i sig. tror jag i alla fall. men det är ju så att skidcentret grundades före nationalparken. 1938 mot 1991.

 

inte vid den där speciella knotiga tallen, men nationalutsikt ändå (koli) 

 

tidigare i vinter fanns här ännu relativt mycket snö av typ "tykky". jag vet inte vad det svenska ordet är men upplega tycks vara den skogsbrukstekniska termen för tykky, dvs. då snö fastnar på ovansidan av trädgrenarna och fryser fast där. mest ser man tykkyn uppe i norr förstås. nere i söder gör ju de med jämna mellanrum (eller mest hela tiden) förekommande plusgraderna att snön trillar av grenarna. som mest kan en gran kan bära upp till 3 ton snö och is då det riktigt vill sig. och då är risken förstås stor att grenarna bryts av vid lite starkare vind.

 

vy över pielinen (koli, lieksa och kanske lite ryssland)

 

 

jag var uppe på kolis ås och jagade nationalutsikten idag, men snöflingorna som dansade ner och täckte himlen och allting gjorde att utsikten försvann. men jag förstår nog att konstärer har suttit där uppe och funderat över livet, universum och allting och kladdat ner en och annan tygduk eller skrivit några väl valda ord i en anteckningsbok. fint är här och jag rekommenderar ett besök.

 

höga filtstövlar är annars mina favoritskor i minusgrader. de behövdes idag, men man borde ha haft ett par snöskor också. 60 cm snö och omöjligt att vet hur djupt man sjunker mellan stenarna.

 

blev annars bara sörja av alla bilder.

 

inte damm på sensorn, luften bestod bara till 97% av snöflingor (på pielinens is)

 

 


vad hjälper det att man utbildar sig till naturfotograf om man åker iväg till stugan bland annat för att fota, men märker på vägen att man har det stabila stativet hemma i farstun. det skrangliga resestativet för den lilla kameran finns nog i bilen, men utan stativplatta. det blir att förlita sig på bildstabilisering i kameran då, men före soluppgångs- och efter solnedgångsbilder kan man glömma. så går det då man rivstartar på fredag eftermiddag genast jobbdatorn har stängts av.

 

vintern har varit väldigt fluktuerande så där vädermässigt sett. kallt har varvats med varmt och mestadels tycker jag det är det varma som gällt. ändå är det is en relativt bra bit ut på vattnet vid stugan, så antagligen tycker jag fel angående temperaturen. istäcket utanför kallo är inte tjockt, men efter den senaste veckans minusgrader med lite vind har det ändå kommit till ett helt istäcke. 

 

den här dagen blir det ändå mest att promenera runt på de delvis snöklädda sanddynerna vid stugan. spår finns av både människor och djur. både hus- och vilda sådana. men ganska lugnt är det den här årstiden. 

 

 

den vita sanden vid herrainpäivät (björneborg)