när man mest ligger på soffbotten och försöker kurera sig eller en tid efter ännu försöker ta det lugnt så blir det inte mycket strövat, alternativt krupit, omkring bland träd eller stenar. därför torkan på denna blogg. senaste helg blev det nu ändå en möjlighet att åka ut till utö igen med fotoutbildningskollegorna. foton från mitt hittills enda utöbesök i februari ska gå att hitta en bit bakåt i denna blogg.

 

m/s eivor blev igen bekant då hon under 5 timmar puttrade från pärnäs (nagu), via aspö och jurmo, till utö. vid jurmo dumpade vi hälften av gänget eftersom de skulle tälta och fota där under tiden vi vistades på utö. framme väntade hanna kovanen med transporthjälp. som senast hade vi reserverat härbärge i lotsstugan som sköts av hanna på "hannas horisont" (facebook-länk). 10 personer ryms ypperligt bra i den relativt enkla stugan som ändå har allt man behöver för sin vistelse på holmen.

 

fotodag ett startade en bit före gryningen vid kesnäs, utös sydligaste udde. 

 

obligatorisk soluppgångsbild (utö) 

 

 

både under det förra besöket och detta sökte jag förhoppningsfullt efter någon väderrapport som lovade snöstorm. någon sådan kunde jag inte hitta och tyvärr hade rapporterna ganska rätt. hårt blåste det nog och från norr, så vinden var svinkall, denna fina höstdag. men ingen små, alltså blev det att koncentrera sig på något annat. det blev det lilla landskapet med den gula vägglaven, med inslag av lite frusna vattensamlingar.

 

vägglav i ispöl (utö) 

 

vägglav trivs på stenar, klippor och träd i strandkanten. speciellt mycket av den finns på östra kesnässtranden på utö. näring behöver ju också laven för att trivas och jag kan tänk mig att det just i den här låga viken under flera årstider rör sig mycket fåglar som bjuder på sin "näring".

 

ute är en rätt liten holme och under dagen hann jag förutom till sydspetsen, också till öns västra, norra och östra uddar. nå, västra udden kommer man inte ut på för den är fortsättningsvis inhägnat militärområde.

 

under kvällen fick vi först se på en bildvisning av den pensionerade åboprofessorn jorma tenovuo. bilderna handlade dock inte om karies (han sysslade med tandläkarvetenskap) utan om hans stora hobby fågelfotografi. bland annat har han gett ut en bok som på svenska heter "fåglarnas utö". han radade upp den ena fina fågelbilden efter den andra och två timmar gick fort den kvällen. hyfsat kyligt var det dock i vapenlagret där vi njöt av föreläsningen och efter föreställningen rusade vi frusna vidare till middagen som var nästa programpunkt. hannas horisont bjöd på het fisksoppa vilket var ganska optimalt för en frusen publik.

 

dag två började också på kesnäs. och med samma vägglav.

 

 mer lav än klippa? (utö)

 

 

 

isen har runnit in i vägglavsviken... (utö)

 

under dagen strövade jag runt igen och började så småningom känna mig lite seg i steget. jag tog mig till högkvarteret under eftermiddagen och sakteligen började det kännas misstänkt nära feber. och så blev de ju till slut. det resulterade i att sista halva dagen blev vågrät och fotad. m/s eivor har som tur 4 britsar och jag kunde ockupera en och tillbringade hela hemresan där. sedan gick det några dagar innan en lindrig lunginflammation kunde diagnosticeras. nu får det väl vara nog!