lite variation får jag väl försöka få till stånd. häger har vi sett i meri-pori-trakten nu i drygt fem år kanske. men då har det varit enstaka individer tidigare år. i år “vimlar” det av dem (för att använda ett ornitologuttryck…). det samlas t.ex. ett tiotal i ett gäng vid en liten sjö där det tidigare bara funnits ett par stycken. härom kvällen stod en vid mäntyluoto och badade i ljusskenet från en av hamnens strålkastare

 

concorde med bakvikt? (björneborg)

 

i går kväll gick jag en runda kring de två små sjöarna, dvs. vattenfyllda “sandgropar”, som vi har cirka 4 stenkast från stugan. i den ena sjön hittade jag en skäggdoppingsförälder med unge. jag har tidigare under åren sett skäggdopping fiska i sjön och beslöt att gå dit följande morgon (denhär kvällen var det bara en ryskatalande fiskare där). i morse kl. 4.20 skulle klockan ha ringt men redan 4.15 hade jag vaknat. försökte desperat somna om men tankarna i huvudet ville ha mig ut och de fick efter en kortare inre kamp kroppen övertalad att stiga upp. strax efter soluppgången stod jag på stranden. 

på plats fanns redan sothöna, mås och skäggdoppingsunge. ingen förälder. jag stod ungefär en halv timme och väntade och plötsligt fladdrade det till ovanför huvudet på mig och föräldern landade stiligt mitt i potten. genast började frukostjakten och länge tog det inte förrän första abborren var fångad. föräldern gav den sprattlande abborren åt ungen som sträckte på halsen och ner slank fisken. hur lär dom sig vilken väg man ska svälja abborre förresten? försök och misstag? ouch i så fall. och hur känns det att ha en hel sprattlande abborre i magen?

bildkvaliteten med ett 100-400 mms objektiv med en 2x extender är inte den allra bästa, delvis beroende på att man bara har manuell fokusering. men man ser ju vad det är frågan om i alla fall

 

 

lyckat frukostfiske (björneborg)

efter att solen stigit över trädtopparna gick jag ut till havet, det är inte mycket som är finare än ett spegellugnt hav, innan morgonbrisen sätter in. 

 

utsikten norrut från herrainpäivät en solig morgon (björneborg)