och med blixt menar jag inte att det veckoslutet gick fort (fast det gjorde det också) utan närmast att det tillbringades tillsammans med fotoutbildningskollegorna i brusaby, kimito, mekandes med blixtar och andra ljusmojänger. det gällde porträtt i studio, glas- och andra små föremål i hemmabyggd glasstudio, stilleben i ljustält samt interiör. mer än tillräckligt för ett veckoslut. som instruktör fungerade kjell söderlund från åland, som vi också fick träffa på åland i juni (se tidigare bloggtext).

interiörfoto är på så vis intressant att man får ett blandat ljus av det som kommer utifrån, de lampor som finns i utrymmet man fotar och slutligen de blixtar man måste använda för att få bort skuggor och jämna ut ljuset i rummet. som allt annat kräver det lite övning innan jag tänker visa något exempel på den genren.

porträttfoto i studio har knappast några gränser alls vad gäller variationsmöjligheter. och då kan jag inte mycket mer än grunderna, om ens det. vi fick syssla med traditionellt porträttbelysning, low key och high key. vi fick turas om att vara modell, här olli "in action"

 

olli in high key (kimito)

vår lärare kjell har fotat viking lines katalogbilder i flera år och man kan väl säga ett han vet det mesta om att fota små och lite större glasflaskor. en liten studio byggdes upp av glas- och akrylskivor samt lite blixtar och reflektorer. ett första stapplande försök

 

en te- och en saftflaska (kimito)