det är fegt att klaga på vädret, men det är nu bara så att några centimeter smutsig snö, plusgrader och grått på himlen inte lockar min kamera ut på landskapsfotografering. i går och i dag har det i alla fall, trots plusgrader, snöat en del. eftersom jag hade annat ärende till borgå i dag så passade jag på att ta mig ut till emsalö med kamera och stativ. jag tog mig så långt söderut jag kom tills taggtråden som stänger oss vanliga människor ute från militärområdet sade STOP!. till holmens sydspets har man inget ärende alltså. strax norr om taggtråden finns varlaxuddens parkeringsplats. därifrån är det en promenad på några stenkast med lätt sten, till grillplatsen på friluftsområdet med samma namn. det var målet för utflykten.

 

vid gränsen mellan höst och vinter hittar man de största kontrasterna vid stränderna. havet är ännu inte fruset men snön kan täcka in strändernas stenar och träd. nåja, nu är det smällkallaste februari så allt borde ligga infryst i ett tjockt lager is. men det är ju inte som förr i tiden nuförtiden. +0.8°C i dag.

 

 snömattor täcker strandstenarna och -klipporna (borgå)

 

 

det tycktes ha varit någon som hade haft snöbollskrig på stranden. någon från det lokala militärområdet kanske... i en liten vik mellan två klippor låg det att större antal snöbollar och guppade och surfade fram och tillbaka på de små vågorna som sökte sig in mot stranden. 

 

vattendränkta guppande snöbollar (borgå)

 

trots att det ännu var öppet hav hade vågorna ännu inte lyckats skölja bort den vita filten från strandens största sten. vitt och svart förresten. det tycks bli mest svartvitt för mig nuförtiden. sjukdomen går kanske över så småningom men nu trivs jag bra med den. 

 

 snömatta nr 2  (borgå)

 

kanske isen tar över havet också så småningom. nu gick isgränsen vid emsalöbron, mer eller mindre rakt under den. på östra sidan täcktes emsalöfjärden av ett is- och snötäcke medan svartbäckfjärden på västra sidan var isfri.

 

 utsikt mot sydväst från emsalöbron (borgå)

 

 

 utsikt mot nordost från emsalöbron  (borgå)