klockan ringde 3 i morse. kikade ut genom persiennerna att dimman låg precis lika tät som för drygt tre timmar sedan då jag släckte. men jag orkar inte upp. snooza lite... 3.20. dimman ligger ännu lika tät. jag måste orka upp ju. ok då. jag måste väl.

 

koka vatten och sätta te i termosen. fixa några smörgåsar. arrrgh, inget pålägg. smör får räcka. packa ihop grejorna. in i bilen och iväg. körde till västervägens parkeringsplats och gick iväg klockan 4:08. solen hade riktigt just gått upp, fast inget syntes av den bakom dimman.

 

målet var fallträsk, en liten pott cirka 1,5 kilometers bekväm promenadväg och -stig in i storskogen. högt uppe på en klippa bredvid fallträsk finns en rastplats med ett par bord och eldstad + grillmöjlighet. där skulle den påläggslösa frukosten inmundigas. rastplatsen lär förresten vara stället dit president halonen togs på pr-visit då det lobbades för att sibbo storskog skulle bli nationalpark.

 

en gång tidigare har jag varit till fallträsk, i fjol höst (se tidigare blogginlägg), och bra hittade jag tillbaka. ner från klippan för att se vad som finns runt det lila träsket. den här blomman hittade jag växandes nere på mossmattan.

missne, (suo)vehka på finska, calla palustris på riktigt växtspråk (sibbo)

 

mossan hade förresten ett lätt otrevligt sugande, slurpande och smackande ljud för sig då man försiktigt stegade omkring med foten halvt nersjunken under vattenytan. och en bra stund efter att man gått vidare också. nåja. hur skulle jag kunna tänkas få reda på vad blomman heter. jag få väl försöka googla. drog till med "suomen kasvit" och den andra länken i sökresultatet var luontoporttis växtsida. det tog en knapp minut att använda verktyget där för att hitta rätt växt, missne. ok, nu har ju den här ett rätt speciellt utseende kanske, men ändå, väldigt enkelt.

 

i andra ändan av det avlånga fallträsk fanns en massa nät spunnet av nånting som jag inte vet vad det är. kom mig inte för att kolla närmare om det bodde någon i näten heller. men någon kanske ännu upplyser mig om vem som åstadkommit dessa. 

 

nät av för mig okänd härkomst (sibbo)

 

ormbunken känner till och med jag igen. ute på världen finns det upp till 15000 olika bunkar, i finland 40 (säger wikipedia).

 

 en av de 40 finländska bunkarna (sibbo)

 

ett par timmar hade gått och den något magra frukosten smakade. sedan hemåt. inga andra människor syntes den här tiden på morgonen, annandag midsommar. sover bort fina dimmiga morgnar är vad folk gör. 

 

på hemvägen stannade jag ännu i hindsby då jag kikade ut över byabäckens "flodfåra". det kan man kalla sommar !

 

byabäckens flodfåra (sibbo)