under första kursveckoslutet fick vi i uppgift att fundera ut ett c 1x1 km stort område i hemknutarna, där vi regelbundet skall ut och fota (natur). i dag gick jag ut i tidig och dimmig morgonstund och mutade in det ena av mina två områden. jag bestämde mig för att ha ett område vid stugan i björneborg och ett hemma i sibbo. området vid stugan, kräsoorannokka, är målat med rött på kartan (men jag håller mig på land). 

 

fotoområdet vid stugan

 

 

kräsoorannokka är ett litet (c 500 meter långt och 200 meter brett) naturskyddsområde med en naturstig. naturskyddsområdet är omgärdat av havet och en stenstrand, består av ett par olika typers skogsområden och har, om jag förstått saken rätt, ganska många olika fågelarter. vi får väl se om det fastnar nån fågel på sensorn i något skede. mitt fotoområde fortsätter sedan norrut längs stranden och slutar så småningom vid en sandstrand.

kräsoorannokka fundrar ni kanske. björneborgstrakten vimlar av namn som är direkt översatta från svenska. krääsoora torde vara gräsören. andra namn är anttoora, ulasoori, truutholma, vartkrunti, santaviiki, kooshaaka, revaskeri osv. nu bor det inte fler än några hundra svenskspråkiga människor i björneborg men det finns svensk dagvård, förskola och skola.

nåjo. håll dig till ämnet. trots att området omgivs av vatten bestämde jag mig för att inte fota vatten idag. en orsak till det beslutet var nog att man inte såg så mycket vatten på grund av tjockan som täckte in hela världen och lite till. alltså blev det stenar och träd (och bara lite vatten).

 

skog (björneborg)

 

mera skog (björneborg)