dag tre. mulet väder, inget regn och fint fotoljus. hela den ljusa delen av dygnet betade jag av nästan varje kvadratmeter av det området jag rekognoserat eftemiddagen innan. nå, inte hann jag med allt, lite blev nog kvar för nästa besök. när jag i ett skede satte upp kameran på stativet på en klippa såg jag att någonting rörde sig i högra kanten av synfältet. plötsligt dök en örn upp ett 20-tal meter ifrån mig, seglade förbi mig och upp mot berget i närheten. eftersom det gick så hastigt och vidvinkeln satt på kameran försökte jag inte ens fota den majestätiska fågeln. mäktigt var det att se örnen, med vingarna utbredda, på så nära håll. antagligen hade den suttit på någon klippavsats på en brant del av klippan som jag måste gå runt för att komma till det ställe där jag stod. antagligen kom jag och störde så att den tyckte det var bäst att flytta på sig. jag beklagar.

 

værøya, några stackars berg (och ett samhälle) mitt ute i ingenting en bit söder om lofoten

 

 

did someone say  k l i p p o r ?

 

dag 4. regn. mycket regn. tillbringade dagen med att se mig omkring i de små samhällena jag redan kört igenom de tidigare dagarna. under de korta uppehållen i regnet försökte jag mig på lite fotande. det var så pass hård blåst att det enda försöket till "lånsamt vattenfoto" med kameran på stativet blev till ingenting. bara sudd. den här dagen blev det alltså närmast "turistfoton" och inte egentligen nån natur alls.

 

 

rorbu i sørvågen

 

 

stugby with a view

 

 

dag 5. dags att ta sig tillbaka till svolvær för att flyga SVJ-BOO-OSL-HEL. startade från reine i kolmörker men då solen långsamt gick upp dök det igen upp oändligt många ställen som borde ha förevigats. det var nog ändå bara att köra vidare med gråten i halsen för att hinna till lufthavnen i tid. frukosten inmundigade jag på det lokala konditoriet i svolvær centrum. utsikten kunde ha varit fin, men dagen där ute var rätt nästan totalt RGB 128/128/128, så det var inte mycket man såg. sist och slutligen en bra dag att lämna allt det fina efter sig.

 

vill man åka på fotoresa till lofoten kan man ju göra det på flera sätt. antingen ensam eller i grupp, med eller utan researrangör. jag missade antagligen nåt fint ställe dit man kunde ha hittat med nån researrangör, men rätt bra tror jag att jag svamlade omkring på de intressantaste ställena på nivå kring havsytan.  så hemskt komplicerat vägnät finns inte på södra lofoten så om man skall se alternativa ställen skall man nog ta till fötterna, tror jag. några längre vandringar unde de korta dagarna i november hade jag inte ens planerat, men under nästa lofoten-besök tror jag ändå att jag ska försöka se det från lite högre höjd, dock med fötterna på marken.