först ser man den inte. sedan ser man den inte. sedan sågar man några träd i bitar. då ser man dem överallt. den vanliga snytbaggen alltså. 

 

fast vi kallar den frrrr-klonk-duns-skrunch. sommaren efter att vi byggde ny stockstuga dök det under en månad upp åtminstone en bagge varje kväll inne i stugan. då man satt och läste på kvällen hörde man först ett propellerplan komma flygande (inne). frrrrandet slutade i ett klonk då baggen träffade fönsterrutan för att sedan dunsa i golvet. det sista skrunchet kom när baggen krossades. jå nog fördes en del ut till friheten också men det fanns så mycket av dem så man orkade inte med det i längden. de flesta tappade nog livet alltså.

 

detta fortsatte i några år men nu är det nog flera år sedan den senaste baggen hittade in. men i går fälldes och styckades 3 tallar och 3 granar på stugtomten och vips var baggarna på plats. bra luktsinne tycks de ha. och bra lim under fötterna, för de sitter bra fast på kläderna om de lyckas klonka i dig istället för glasrutan.

 

när man talar om trollen... just när jag har skrivit detta (på min ipad liggande i sängen) frrrrrar det till och klonkar på rullgardinen bredvid huvudet. och där sitter det en bagge. beklagar, men den överlevde inte.

 

och ännu en 5 minuter senare...

 

 invasion i vedhögen (björneborg)